Med målet att göra vegansk och ekologisk glass från Gotland startade Louise Lundström för drygt 1 år sedan sitt företag – ICEBLIZZ AB.
Med rötterna i Västerbotten var det slumpen som gjorde att hon hamnade på ön. Intresset för mat, matlagning och att experimentera med smak och råvara har alltid funnits där. Hon jobbade en tid på en ekologisk restaurang i Uppsala och började där göra glass med en bas på rödbetor och äpple istället för grädde.
Det var dock först efter att ha jobbat hos en av öns större livsmedelsproducenter som hon fann moroten som bättre bas för glasstillverkning. Morötterna har en mer neutral smak och finns därtill i ett stort antal färgvariationer. Idén till ICEBLIZZ föddes därmed och resan till en egen glasstillverkning var igång.
Idag levererar företaget till flera återförsäljare på ön och än fler står på kö för att få sälja hennes unika produkt. Efterfrågan är större än vad produktionsmöjligheterna tillåter. Gotländsk veganglass är unik och har ett bra renomé inte minst i Stockholm men även i dagligvaruhandeln. Både större och mindre livsmedelsgrossister och matvarukedjor har visat intresse för att bli återförsäljare av ICEBLIZZ - den veganska gotländska krämiga glassen.
Även matintresserade sällskap och nyfikna vill komma på provsmakning och testning. Intresset är med andra ord stort men flaskhalsen ligger i att kunna producera i den kvantitet som efterfrågas
Idag produceras det så mycket glass som det bara går. Företaget har dock ingen egen produktionsanläggning, så när det är dags för kommersiell glasstillverkning så får man i dagsläget hyra plats hos Guteglass som är väl etablerade på ön. Det fungerar bra men då säsongen är kort blir det trångt om utrymme under högsäsong. För att må riktigt bra skulle produktionen behöva öka ordentligt.
Råvarorna till Iceblizz glass kommer från leverantörer på Gotland. Basen är som sagt ekologiska morötter. Rotfrukten finns som bekant i flera färger lila, röda, vita, gula och orange. Palsternacka och rättika är andra intressanta rotfrukter som även de fungerar bra som bas. Utöver dessa baselement adderar Louise diverse frukter, bär, grönsaker och smaker i sina recept. Enbär, granskott, havtorn, spenat, saffran, rönnbär, blommor (!) är förutom de mer klassiska tillsatserna jordgubbar, hallon, citron, lakrits, choklad, vanilj etc några av de smaker som sticker ut i sortimentet.
ICEBLIZZ är lite krämigare och mer nyanserat näringsrik än övriga veganska Glasstillverkare. Den innehåller inte heller lika mycket socker, som sorbet. Med lite luft har den kompakt konsistens och rik smak. Den gotländska veganska och ekologiska glassen är helt enkelt lite glassigare!
Nu söker Iceblizz utökat startkapital för att kunna expandera och öka produktionen och därmed tillgodose den stora efterfråga från såväl konsumenter som återförsäljare.
Läs mer om Iceblizz på deras instagramkonto:
https://www.instagram.com/iceblizz_vegan/